piątek, 4 maja 2012

Wszystko co najlepsze w drożdżowej bułeczce.

I dzisiaj znowu nadaję z kuchni, czyli musi być coś dobrego:) Wykonanie 4 porcji zajęło mi mniej więcej 30 min.

Ciasto: 1/4 kostki drożdży
            ok. 200 ml ciepłej wody
            sól, cukier (po szczypcie)
            mąka
Do piersi z kurczaka: ok łyżki oleju
                                 łyżka stołowa musztardy sarepskiej
                                 trochę soli
                                 oregano suszone
sos: jogurt 0% tłuszczu
       ząbek czosnku
       świeżo zmielony pieprz kolorowy
       ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka stołowa
       szczypta soli
warzywa: sałata lodowa
               pomidor
               zielony ogórek
               fasola czerwona
A resztę pozostawiam do własnego eksperymentowania gdyż można w te bułeczki włożyć dosłownie wszystko.







Najpierw zarabiamy zaczyn, dodając niewielką ilość mąki, wody, drożdży, sól i cukier. Po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki (ciasto musi być sprężyste ale nie powinno być rzadkie) formujemy 4 kulki które następnie rozpłaszczamy na blaszce. Pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a potem opiekamy z wierzchu przez jakieś 3 minuty ( tak żeby były mięciutkie ale z wierzchu rumiane i lekko chrupiące) Przecinamy jeszcze ciepłe na pół i pakujemy do nich to co lubimy:) SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz;)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.