Ciasto: 1/4 kostki drożdży
ok. 200 ml ciepłej wody
sól, cukier (po szczypcie)
mąka
Do piersi z kurczaka: ok łyżki oleju
łyżka stołowa musztardy sarepskiej
trochę soli
oregano suszone
sos: jogurt 0% tłuszczu
ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz kolorowy
ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka stołowa
szczypta soli
warzywa: sałata lodowa
pomidor
zielony ogórek
fasola czerwona
A resztę pozostawiam do własnego eksperymentowania gdyż można w te bułeczki włożyć dosłownie wszystko.
Najpierw zarabiamy zaczyn, dodając niewielką ilość mąki, wody, drożdży, sól i cukier. Po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki (ciasto musi być sprężyste ale nie powinno być rzadkie) formujemy 4 kulki które następnie rozpłaszczamy na blaszce. Pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a potem opiekamy z wierzchu przez jakieś 3 minuty ( tak żeby były mięciutkie ale z wierzchu rumiane i lekko chrupiące) Przecinamy jeszcze ciepłe na pół i pakujemy do nich to co lubimy:) SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz;)
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.